Greek English German
ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ ΣΕ ΔΙΚΕΣ ΜΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΨΕΙΣ

Στην προκείμενη εργασία παρουσιάζονται ορισμένα ζητήματα διεθνούς ποινικού δικαίου με κοινό χαρακτηριστικό τη σύνδεσή τους με την υπεράσπιση του κατηγορουμένου. Τα περισσότερα από αυτά έτυχαν διεξοδικότερης ανάλυσης σε επί μέρους μελέτες μου, στις οποίες γίνεται και σχετική παραπομπή. Την συγκεντρωτική έκθεση των σχετικών θεμάτων κατέστησε αναγκαία η αλματώδης εξέλιξη του διεθνούς ποινικού δικαίου που ανέδειξε προβλήματα τα οποία πριν από μερικές δεκαετίες ήταν αδιανόητα. Η παρουσίαση δεν είναι εξαντλητική, καθιστά όμως προφανή την πολυπλοκότητα των νεοπαγών ερωτημάτων που απασχόλησαν (ή, το χειρότερο, δεν απασχόλησαν) την πράξη.

Περισσότερα
Μέλη των Πειθαρχικών Επιτροπών της ΕΠΟ ως αυτουργοί των αδικημάτων του αρθρ. 132 παρ. 1-4 του ν. 2725/1999

Στη μελέτη εξετάζεται το ερώτημα, αν  τα Μέλη των Πειθαρχικών Επιτροπών της ΕΠΟ μπορούν να είναι αυτουργοί των αδικημάτων του αρθρ. 132 παρ. 1-4 του ν. 2725/1999 κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Περισσότερα
Εναλλακτικοί τρόποι περάτωσης της ποινικής δίκης στη Γερμανία («παύση της ποινικής δίωξης», «συνεννόηση») και η σημασία τους για την ελληνική έννομη τάξη

Η μελέτη εξετάζει   δύο ζητήματα που ανέκυψαν μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας και την αναγνώριση ενός ευρωπαϊκού ne bis in idem:   πρώτον, αν παράγει δεδικασμένο στην Ελλάδα η εφαρμογή (στη Γερμανία) της  διάταξης της παρ. 153a εδαφ. 1.1. συνδ 1.3.5. της γερμανικής ποινικής δικονομίας για την «παύση της ποινικής δίωξης» (Einstellen des Verfahrens), και δεύτερον ποία η σημασία, για την ελληνική έννομη τάξη, της ισχύουσας στη Γερμανία διαδικασίας της «συνεννόησης» (Verständigung -παρ. 257c γερμ ΚΠΔ) .

Περισσότερα
Προβλήματα διεθνούς ποινικού δικαίου στη νομοθεσία περί διαφθοράς

Στη μελέτη εξετάζονται τα ζητήματα διεθνούς ποινικού δικαίου που ανπεκυψαν με τη διεύρυνση της ελληνικής ποινικής εξουσίας στα εγκλήματα διαφθοράς (ν. 4254/2014). Δημοσιεύτηκε στα Ποινικά Χρονικά ΞΕ (2015) σε. 241 επ.

Περισσότερα
Κοινοτικό Ποινικό Δίκαιο και Γενικές Αρχές του Κοινοτικού Δικαίου

Το έλλειμμα νομιμοποίησης του λεγόμενου “κοινοτικού ποινικού δικαίου” δεν καλύπτεται με τυπικής φύσεως νομοτεχνικές παρεμβάσεις (π.χ. Οδηγίες αντί Αποφάσεων-Πλαίσιο), αλλά προσαπαιτείται ουσιαστική εναρμόνιση αυτού με τις βασικές συνταγματικές αρχές των κρατών-μελών της Ε.Ε., όπως αυτές εκφράζονται στις γενικές αρχές του κοινοτικού δικαίου και εξειδικεύονται από την ποινική δογματική.

Ποινικά Χρονικά 2010 σελ. 161 επ.

Περισσότερα